پروژه های انجام شده یا در حال انجام شرکت

زردچوبه :
تشخیص تقلب در ادویه زردچوبه به کمک تکنیک دستگاهی تصویر برداری فراطیفی (HSI)

با افزایش جمعیت، تجارت جهانی غذا و پیچیدگی زنجیره تامین، جهان با چالش های جدیدی از جمله تقلب در مواد غذایی مواجه است. تضمین کیفیت غذا یک موضوع حیاتی است زیرا غذا نقش اساسی در سلامت انسان دارد.محصولات غذایی که ارزش بالایی دارند و قبل از ورود به بازار چندین مرحله فرآوری را طی می‌کنند، توجه سودجویان را برای انجام تقلب در مواد غذایی بیشتر به خود جلب می‌کنند. با توجه به ارزش ادویه ها و فرآیندهایی که قبل از فروش دارند، ادویه ها در میان پنج نوع غذای تقلبی رایج قرار دارند. ادویه ها یک نیاز اساسی در زندگی روزمره هستند و جمعیت انبوه از آنها برای افزودن رنگ و طعم به غذا استفاده می کنند. یکی از پرمصرف ترین ادویه ها در بخش های مختلف صنایع غذایی، زردچوبه است. از زردچوبه به عنوان طعم دهنده غذا و رنگ دهنده در مواد غذایی و آرایشی و همچنین کاربرد‌های فراوانی در پزشکی دارد. زردچوبه که از خانواده Zingiberaceae است به صورت پودر و به صورت ریزوم کامل در بازارها به فروش می رسد. این ریزوم‌ها معمولاً قبل از فروش پردازش می‌شوند و طی این فرآیند با تقلب‌ها مخلوط می‌شوند تا با افزایش حجم و به حداقل رساندن هزینه، سود اقتصادی بالاتری حاصل شود. کورکومین مصنوعی، رنگ‌های مصنوعی و طبیعی مانند متانیل زرد (Metanil yellow)، کرومات سرب (PbCrO4) و تارترازین از جمله تقلب‌های مصنوعی گزارش شده در مقاله‌ها هستند. آرد برنج، آرد گندم، نشاسته ذرت، گونه ای وحشی زردچوبه، Curcuma Zedoaria که به دلیل هزینه کمتر با پودر زردچوبه مخلوط می‌شوند، تقلب کننده های گیاهی هستند. شناسایی مواد تقلبی گیاهی در زردچوبه دشوارتر از شناسایی مواد تقلبی مصنوعی در زردچوبه و سایر ادویه‌ها است، و در حال حاضر برخی از تکنیک‌های تحلیلی حساس برای تشخیص تقلب‌های مصنوعی وجود دارد. پودر زردچوبه به دلیل تقاضا برای آن در تجارت بین‌المللی، اغلب برای کسب سود تقلبی شده است. یکی از پروژه‌های تحقیقاتی شرکت پارس سنجش نوآور شریف، اصالت سنجی و تعیین تقلب‌های گیاهی موجود در پودر زردچوبه می‌باشد. برای تشخیص تقلب‌های موجود در پودر زردچوبه می‌توان از دستگاه‌ها و تکنیک‌هایی نظیر طیف‌سنجی UV-Vis، روش کروماتوگرافی مایع فشار بالا، FT-Raman و FT-NIR استفاده کرد اما با این حال، برخی از روش های مرسوم ذکر شده در بالا به مواد شیمیایی مختلف برای آماده سازی نمونه، حجم حلال زیاد، عملیات پیچیده، اپراتورهای ماهر نیاز دارند و زمان بر، مخرب نمونه، گران قیمت و بدون بعد مکانی هستند. بنابراین، آنها قادر به استفاده به عنوان فناوری قابل حمل و استقرار در محل مورد نیاز نیستند.

پارس سنجش نوآور شریف

تصویربرداری فراطیفی (HSI)، همچنین به عنوان تصویربرداری طیفی یا طیف‌سنجی تصویربرداری شناخته می‌شود، یک تکنیک سریع، بدون واکنش و غیر مخرب است. HSI با اطلاعات طیفی و مکانی خود از تکنیک های تصویربرداری مرسوم پیشی می گیرد و به دلیل عبور از محدودیت های روش های سنتی محبوبیت فزاینده ای پیدا می کند. بعد فضایی نگاشت اجزای شیمیایی در یک نمونه را امکان پذیر می کند که به تجزیه و تحلیل نمونه های ناهمگن کمک می کند. با توجه به ساختار داده های سه بعدی (3D) و پیچیده، استفاده از تجزیه و تحلیل داده های چند متغیره و الگوریتم های شیمی سنجی مختلف برای استخراج اطلاعات مفید و معنی دار از مجموعه داده های فراطیفی ضروری است.

گروه تحقیقاتی پارس سنجش نوآور شریف با استفاده از تکنیک‌های شیمی سنجی و دستگاه تصویربرداری فراطیفی ساخت شرکت پرتو افزار صنعت، پنج نوع تقلب گیاهی در سطوح مختلف (۱% -۳۵%) در پودر زردچوبه را تشخیص داد. همچنین از روش های classification برای طبقه بندی و تشخیص نمونه های تقلبی از نمونه های خالص و اصل استفاده شد. با استفاده از روش‌های به کاررفته ، پودر زرچوبه مخلوط شده با تقلب‌های گیاهی با دقت ۱۰۰ درصد از نمونه‌های خالص پودر زردچوبه جدا شده و قابل تشخیص می‌باشد.

psns
psns-co