گوشت به عنوان یک ماده غذایی با ارزش غذایی و اقتصادی بالا همواره به عنوان یکی از مواد مستعد جهت تقلب شناسایی میشود. اهمیت گوشت و تقلبات آن برای کشور ما علاوهبر موارد مرتبط با سلامت جامعه، آسیب های اقتصادی ناشی از آن و لزوم تامین غذای با اصالت برای آحاد جامعه، از جنبه مسائل حلال و اهمیت مصرف محصولات گوشتی حلال در دین مبین اسلام دارای اهمیت دو چندان میباشد. تشخیص تقلبات گوشت به عنوان یک کار چالش برانگیز برای محققین، مصرف کنندگان، صنعت و سازمانهای نظارتی میباشد. روشهای آنالیز قدیمی تشخیص تقلبات، روشهای زمانبر، پیچیده، طاقت فرسا و گران میباشند که برای انجام، نیاز به مهارت نیز میباشند. از این رو دانشگاهها و صنعت توجه بیشتری به توسعه روشهای طیف سنجی قابل حمل به عنوان روشهای سریع، مقرون به صرفه، قابل حمل، دوستدار محیط زیست و غیر تخریبی جهت تشخیص تقلبات گوشت کردهاند. از این رو در یک طرح تحقیقاتی به موضوع تکوین و معتبرسازی روشهای طیف سنجی مختلف از جمله طیف سنجی FTIR، طیف سنجی قابل حمل نور مریی و مادون قرمز نزدیک (۱۰۰۰ – ۴۰۰ نانومتر) و طیف سنجی قابل حمل مادون قرمز نزدیک (۱۷۰۰ – ۹۰۰ نانومتر) به همراه کمومتریکس جهت تعیین منشاء فرآوردههای گوشتی و کاربرد آن در تشخیص تقلبات گوشت پرداخته شد. در این طرح، نمونههای گوشت گوسفند، گاو، مرغ و خوک مورد ارزیابی قرار گرفته است.
نتایج نشان داد که دستگاه های طیف سنجی FTIR، قابل حمل نور مریی و قابل حمل مادون قرمز نزدیک به همراه آنالیزهای کمومتریکس به عنوان یک روش سریع، ارزان، غیر تخریبی و دوست دار محیط زیست جهت کاربردهای تعیین گونه گوشتی حلال از غیر حلال و همچنین تعیین نوع این چهار گونه گوشتی از یکدیگر قابل استفاده هستند۳. نتایج نشان داد که تمام این روش ها با صحت %۵/۸۱ تا %۷/۹۴ دارای عملکرد مناسبی هستند و طیف سنجهای قابل حمل عملکرد خوبی را در مقایسه با دستگاههای آزمایشگاهی از خود به نمایش گذاشتهاند.